Aktuellt

Januari 2019

Resultatet från läsårets kvalitetsundersökning:

Rapport Kungälv grundurval
Kvalitetsundersökning Göteborgs rapport 2019
kvalitetsundersökning Rapport Humlan 2019
Kvalitetsundersökning Rapport Myran 2019

 

September 2018

Rutiner är igång och alla börjar hitta sin plats och verksamheten har tagit sin form som den ska. Under året kommer vi att fördjupa oss i montessori ännu mer och tänkte bjuda med er föräldrar på tåget! Det underlättar för både er, pedagogerna och framförallt för barnen om vi kan hjälpas åt att jobba på samma linje hemma som här. Det första tillfället kommer att erbjudas på vårt kommande föräldramöte då jag bjudit in en montessorilärare från Casa Montessori, som kommer att berätta för er föräldrar om er roll i en montessoriförskola, vad det innebär och hur ni kan jobba och tänka Montessoriskt!

Förövrigt jobbar vi mycket med språket och språkutveckling, olika på olika avdelningar, med mycket rim, ramsor, berättelser och sagor. Mycket högläsning från böcker och detta uppmanar vi er föräldrar till att göra hemma också, enligt forskningen så är detta det mest effektiva vi kan göra för våra barn vid utveckling av språk och ordförståelse, också att låta barnen vara delaktiga i läsningen och ställa frågor om det man läst. Det ökar läs och ordförståelsen

// Jeanette

 

Januari 2018

Nyckelpigan:
Har mycket kreativ verksamhet, de har börjat att göra sockermålningar med grundfärgerna (gul, röd och blå). De fortsätter att läsa böcker och samtala kring bilder. De lånar böcker från Mimers bibliotek och låter 4 böcker ligga framme åt gången i bokhyllan. Dessa byts ut varje vecka och just nu är Pinos bondgård mycket populär.

Myran:
Lägger stor vikt på rutiner och hur de arbetar med sitt material. De pratar mycket om hur man talar till varandra, hur man uppför sig och håller en låg ljudnivå. De pratar mycket om att det är noga att Vara snälla mot varandra, det passar bra då Det har börjat två nya kompisar på Myran, det är spännande och roligt!

De matar fåglarna i trädgården, och även i trappan upp till Myrans avdelning. Där på väggen kan ni se ett fint träd med fåglar i som tittar fram. Barnen har tryckt fåglar med sina händer och klippt snöstjärnor.

Humlan:
De fortsätter med veckans bokstav och har även börjat med veckans siffra. Då går de igenom siffran och gör sifferlekar, räknar saker och ramsräknar. De läser också ur barnens bibel och pratar om dess innehåll. Just nu har de läst om Noas ark och begynnelsen. De pratar mycket om hur man är mot varandra och hur man är en bra kompis. De fortsätter med Mini-röris på torsdagar. Skogen drar prel igång efter sportlovet v 8.

Det var allt för denna gång, ha en härlig vintermånad!
Med vänlig hälsning
/Jeanette och personal

April 2017:

Humlan: 
Här påskpysslas det mycket, och det är förberedelser inför kommande vernissage. Barnen har ett jättefint flöde i sitt arbetspass på förmiddagarna och man pratar om hur man skall behandla varandra och alla likas värde. Detta har vi sett hur det avspeglar barnen i deras beteende mot varandra, de är mycket måna om att alla skall må bra och man tar hand om varandra.

Myran:
Jobbas det på för fullt med påskpyssel, rim och ramsor och roliga sånger sjungs det också. Framförallt har det jobbats med de fem sinnena i olika teman. Det pärlas och pusslas mycket, och olika Montessoriövningar används flitigt varje dag. Om ni har frågor och funderingar kring Montessorimaterialet så tveka inte att fråga oss vad det är till för, och framför allt så fråga vår expert Lotta om det!

Nyckelpigan:
Har avslutat sitt tema kroppen, nu det pratas det om våren och påsken och har lärt sig om snödroppar, vintergäck, krokus och påsklilja. Barnen målar och pysslar och älskar att lyssna och läsa böcker. Alla kan vara mycket ute nu när vädret

Nu vill jag avsluta med att önska er alla en fantastisk ledighet.
Glad Påsk önskar vi er alla!

Mars 2017:

På Solrosen har vi det så bra och mysigt, men även vi har fått känna på vad ”vabruari” innebär då det härjat magsjuka och förkylningar rejält. Vi hoppas nu på att detta har passerat och ser fram emot mycket vårsol och utevistelse för alla.

Humlan: 
Jobbar med djur och framförallt fåglar, man har gjort egna mesklockor, och fågelholkar har snickrats och satts upp i skogen där de kan följa fåglarnas inflytt. Det jobbas mycket med färg och form främst med basfärgerna. Det skapas fantastiska målningar som skall pryda vårt kommande vernissage. Respekt, hänsyn, omtanke och allas lika värde är mycket man talar om. Att man skall vara rädd om varandra och alla djur och vår natur.

Myran: 
Det jobbas på för fullt, nu börjas det planeras för påskpyssel, rim och ramsor och roliga sånger sjungs det också. Framförallt har det jobbats med de fem sinnena i olika teman. Det pärlas och pusslas mycket, och olika Montessoriövningar används flitigt varje dag. Om ni har frågor och funderingar kring Montessorimaterialet så prata gärna personalen.

Nyckelpigan:
Har sitt tema kroppen, det pratas om denna på samlingarna och det kommer att fortsätta under våren i olika former. De har också jobbat mycket med vintern, de sjunger sånger, som “videvisan” “ titta ut titta ut en minut” ifall ni hör barnen sjunga på dem hemma. Det har också gjorts flera is experiment, som vatten och is, vad händer när det är kallt och vatten fryser? Vad händer när man tar in snö i värmen och lägger det i ett glas? Barnen målar och pysslar och älskar att lyssna och läsa böcker.

/Jeanette

Januari 2017:

På Solrosen har vi det bara bra, vi håller oss förvånansvärt friska och krya.
För oss är det absolut viktigaste närvaron med barnen, och att varje barn får bli sedd varje dag, hela dagen och det är vi bra på.

Humlan:
Jobbar aktivt med att lära sig alfabetet, inte bara att kommunicera med ord och bokstäver utan också hur man kan använda kroppen. I liten skala lär vi oss om tecken och teckenspråk och varje samling får vi in ord och siffror på engelska. Vi jobbar även mycket med att vara vänliga mot varandra, och vara tacksam och visa respekt för saker och ting runt omkring oss, och framför allt att vara rädda om varandra och visa respekt och vänlighet.

Myran:
Här jobbas det för fullt, framförallt har det jobbats med våra fem sinnen, och de senaste veckorna har synen varit i fokus med olika experiment och övningar. Man har parat ihop rätt ögon med rätt ansikte och pratat om att alla är olika och att ögonen är ömtåliga. Barnen har även lärt sig vad de olika delarna runt ögat heter. Silhuetter av barnens ansikten har gjorts via en diabilds projektor, syftet är att man ska se om man kan känna igen varandra, detta var lite spännande och pirrigt att göra. Resultatet kommer ni att få ta del av upp i trappan till Myran.

Nyckelpigan:
Har sitt tema kroppen, det pratas om detta på samlingarna och kommer att fortsätta under våren i olika former. Nu är det två nya barn på Nyckelpigan och man strävar efter att det ska bli så tryggt som möjligt för alla, så som vanligt rutiner och upprepningar är väldigt viktigt i denna ålder. Några äldre kräver ytterligare utmaningar i pyssel, pussel och språk och sång, och här lär sig de yngre ännu fortare då de har de äldre att se och ta efter.

/Jeanette

 

Maj/Juni 2016:

Nu närmar det sig semestrar och sommarlovet har redan börjat, sommaren har visat sig från sin varma sida och det hoppas vi håller i sig. Mycket har hänt och gjorts och nu stundar vår sommarfest och vernissage på torsdag 16/6, då skall barnen få visa upp vad de skapat under terminen och sjunga in sommaren med vackra sånger.

Några barn, 7 st, skall vi tacka för dessa år och slussa vidare till skolans värld, lika vemodigt varje gång.  Ett stort tack till våra ”stora fjärilar” för dessa fina år och för all kärlek och glädje ni har gett oss. Ett stort lycka till på livets väg från oss!

Nytt inför hösten är att Solrosen kommer ha tre avdelningar, det ger färre barn i varje grupp och mer åldersanpassad verksamhet. Avdelningarna blir:
NYCKELPIGAN: ca 1-3 år,  MYRAN: ca 3-4,5 år och HUMLAN: ca 4,5-6 år

Vi har också ingått ett samarbete med Älvkullens montessoriskola i Kungälv, fr o m nästa år, där Solrosens förskolebarn har förtur in till deras förskoleklass. Vi ser detta som en stor möjlighet för oss båda skolor, de för att de får redan ”montessoriutbildade” barn och vi för att våra barn skall kunna erbjudas en fortsatt framtid hela vägen upp t o m 9:e klass inom montessori. Det är också en privat skola med sina fördelar såsom färre barn i varje klass, högre personaltäthet och de lagar också sin egna hemlagade mat… Vi kommer att ha ett föräldramöte i höst, då deras rektor, och personal kommer till oss för att presentera sig för er och prata om deras skola och våra tankar kring vårt samarbete. Då kan ni ställa alla frågor och funderingar kring detta, och givetvis är detta endast ett erbjudande för våra barn som alternativ. Här är en länk till deras hemsida:  http://www.alvkullen.com/

Nu till lite datum att komma ihåg:
Vi stänger v 29-31
V 33 studiedagar mån + tisdag samma som kommunen
V 33 onsdag startar vi med våra inskolningar

Jag vill avsluta med att tacka er alla fina barn, föräldrar och personal för en fantastisk termin och gott samarbete, till att ni gör oss till den bästa förskolan som vi är!

/Jeanette

 

April 2016:

Nu är april här och vi har hittat vårtecken för fullt, men vårvärmen verkar dröja på sig…

Jag vill börja med att tacka alla föräldrar, som gjorde vår trädgårdsdag så lyckad! Det blev mycket gjort, och mer kommer under våren att behöva göras.

Myran

Pågående tema: Kroppen

Myran har flera projekt på gång, men framförallt är det kroppen som gäller nu. Det skrivs böcker, läses böcker och ritas om kroppen, många frågor blir det och man lär sig kroppsdelar som man inte hade en aning om. Myran ska också ha ett ”solroslopp” inom kort, mer info kommer kring det

Vi kommer också ha ett gemensamt dock och nallekalas på huset, mer info kommer

Nyckelpigan

Pågående tema: kroppen hand och fot

Sång och lek och pyssel är i full gång. Rutiner och struktur och hur man klär på sig är de främsta målen just nu. Hand och fot tavlor målas för fullt och väldigt vackra blir de! Så om barnen är blå och röda om fötter och händer vet ni varför J

Fjärilen

Här pysslas det för fullt och det är mycket ”fjärilar i magen” omkring att börja skolan. Det pratas mycket kring det. Vernissaget börjar närma sig och det förbereds mycket för det, snart kommer vi ut med vart årets avslutningsresa skall gå för Fjärilarna.

Övrigt:

Önskemål är att barnen har lite tunnare kläder och en överdragsbyxa som är en midjebyxa om möjligt med sig, framförallt till skogen. Det är svårt att bedöva kläder varje dag det är kallt på morgonen men varmare på eftermiddagen så då är det bra om det finns lite att välja på.

/Jeanette